Checklista kemikaliebantning - Badrummet

 

I badrummet hittar vi dessvärre extremt många giftiga kemikalier – både för oss och miljön. Här är det även extra viktigt för gravida att ha koll då huden är vårt största organ och alla kemikalier vi smörjer oss med tas upp och då går vidare till fostret. Som ni säkert vet är just fosterstadiet det mest känsliga för yttre påverkan. Nedan hittar ni de ämnen jag anser att man bör ha extra koll på och försöka undvika i möjligaste mån;

Ftalater. Även i badrummet finns dessa. Här kan man dessvärre hitta dem i samtliga produkter som är parfymerade. För att undvika dessa välj parfymfritt eller säkerställ att de är fria från ftalater genom att ställa frågan till producenten. Om du skulle hitta en produkt märkt med naturskyddsföreningens ”Bra miljöval” kan du även vara säker på att den är ftalatfri.

Parabener.
 Vanlig ingrediens i alla typer av hygien- och kosmetikaprodukter. De används som konserveringsmedel och är bakteriedödande. En del av dem liknar det kvinnliga könshormonet östrogen och misstänks vara hormonstörande och cancerframkallande. Exempel på benämning i innehållsförteckningen: (slutar alltid på paraben): Methyl-, propyl-, butyl-paraben.

Mikroplaster. Vanligt i bla krämer, raklödder och tandkräm. Används som rengöring eller för att ge en viss konsistens till en produkt. Dessa misstänks vara både hormonstörande och cancerframkallande. Dessutom passerar dessa plaster våra reningsverk och åker direkt ut i våra hav och vatten. Varje år hamnar 40 ton mikroplast i Östersjön. Plasten kan inte tas bort och det tar mer än 500 år för plast att brytas ned. Dessa små partiklar fungerar som magneter för miljögifter och drar till sig dessa ämnen som fastnar på plasten. Sedan äter fiskarna detta och sedan äter vi fiskarna med alla miljögifter. Exempel på benämning i innehållsförteckningen: Börjar ofta på "poly" (t ex Polyethylene, polypropylene), eller har förkortningar som börjar på P (t ex PE, PEG, PPG).

Triclosan (och silver). 
Bakteriedödande ämne som finns i t ex tandkrämer, plåster, deodoranter, raklödder, akne-produkter och hårborstar ((kan även finnas i dushdraperier, skärbrädor av plast, träningskläder, sängkläder, strumpor och skor) Är klassad som miljöfarlig på grund av sin giftighet mot akvatiska organismer och vissa växter. Triclosan kan dessutom vara direkt giftigt genom att solljus kan omvandla det till dioxin, ett av de mest giftiga ämnen som finns. Triclosan tar död på de flesta bakterier – alltså även de som är harmlösa eller nyttiga. De bakterier som orsakar sjukdomar är få, och en normal bakterieflora fungerar som skyddsbarriär mot dem. Om bakteriebalansen rubbas kan det i stället skapas ”öppningar” för sjukdomsbakterier. Exempel på benämning i innehållsförteckningen: silver chloride, silver nitrate, silver sulfate, triclosan.

Silikoner. 
Mycket vanliga i kosmetika, krämer och hårvårdsprodukter. De gör håret glansigt och mascaran vattenfast. De är också svårnedbrytbara i naturen och kan omvandlas till siloxaner – som dunstar och kan färdas långt. En del är bioackumulerabara och misstänks vara cancerframkallande. Exempel på benämning i innehållsförteckningen: slutar alltid på –cone, -conol eller -xane

Mineralolja. En av de vanligaste baserna i hudvårdsprodukter. 
Framställs av petroleum. Oljan täpper till porerna och lägger sig som en hinna över huden. Oljan saknar fettsyror och hämmar därför hudens egna naturliga förmåga att återfettas, vilket leder till att huden torkar ut, och måste smörjas mer och mer. Det finns forskning som tyder på ett samband mellan mineraloljor och autoimmuna sjukdomar, som MS och reumatism samt även fibromyalgi. Exempel på benämning i innehållsförteckningen: Petrolatum, vaselin och paraffin

Fluor. Fluor finns huvudsakligen i tandkrämen och är ett mycket omdiskuterat ämne. Man vet att fluor är giftigt vid för höga doser därav har man ”doseringsrekommendationer” till barn. Det finns dock en hel del studier som stödjer teorier om att fluor kan göra oss slöare, att det kan ge oss långsammare hjärna, bidra till demens och att fluor är ett starkt enzymgift. Senare tids studier visar även på koppling mellan fluor och barns utveckling i hjärnan. Fluor bidrar även till hämmad sköldkörtelproduktion då det, liksom klor, tar över platsen från jod i våra sköldkörtelhormon. Det finns även studier som visar att fluor är oerhört oxidativt, alltså nedbrytande, att det hämmar bildning av antikroppar och att det på så vis skapar autoimmuna reaktioner. Då fluor finns i vårt dricksvatten (och olika halter beroende på vart vi bor) har vi tagit beslutet att minimera fluor. Vi använder fluorfri tandkräm 6 dagar i veckan och fluor 1 dag. 

PRODUKTER ATT HA KOLL PÅ I BADRUMMET

Duschdraperi i PVC. Byt ut mot nylon eller polyester.

Badleksaker i plast. Samma som i kök; plast och värme hör inte ihop då kemikalierna utsöndras lättare. Tillsammans med detta har man även olja i badet som även påverkar utsläppen av kemikalier negativt.

Duschslangen i PVC. Här har vi bytt ut till en i rostfritt stål då denna ofta ligger i badkaret när barnen badar.

PVC-matta. Har man en gammal sådan som inte är ftalatfri bör man byta denna om man har möjlighet. Annars är så klart kakel och klinkers det bästa.

Skötbord i PVC. Byt till andra alternativ, läs mera under "Inköpstips"

Bad- och babyolja. Förutom att de flesta babyoljor innehåller ämnen som är uttorkande i längden och som täpper till porerna så säljs dem ofta i plastflaskor. Plast och fett är ingen bra kombination då kemikalierna släpper lättare och hamnar i oljan som vi sedan smörjer in våra små med. Hitta alternativ i glasflaska, t ex vanlig olivolja eller kokosolja. Läs mera under "Inköpstips".

Samtliga, hud- och hårprodukter enligt ovan.

Tvätt- och sköljmedel enligt ovan.

Tandkrämer enligt ovan.

Smink och parfymer enligt ovan.

Och sist men inte minst vill jag pointera Solkrämen. Alla solkrämer innehåller ämnen som är skadliga för oss människor som är både giftiga och svårnedbrytbara i naturen. För några år sedan gick ut med rekommendationen att barn inte bör använda solkrämer med kemikaliska filter utan endast fysikaliska. Men, det fysikaliska filtret innehåller bland annat titandioxid som är både cancerframkallande och misstänks skada vårt DNA. När solkräm ändå behövs så är min rekommendation att välja det minst dåliga alternativet. Här får man leta efter miljömärkningarna. T ex ECOCERT-certifierad och svanen-märkt. Under "Inköpstips" hoppas jag att ni hittar någon eller några solkrämer som jag ändå kan rekommendera.

BRA MILJÖMÄRKNINGAR ATT HA KOLL PÅ I BADRUMMET;
Svanen
Eu Ecolable
Bra Miljöval
Astma och Allergiförbundet