Checklista kemikaliebantning - Garderoben

- Tyvärr är många av ytterkläder för barn (och vuxna) behandlade med sk högflourerande ämnen för att ha en vatten - och smutsavvisande yta. Här behöver du dubbelkolla med butiken eller klädföretaget så att de inte använder just högflourerande ämnen. För att ytterligare säkerställa detta bör du även fråga vilken typ av impregnering de använder. Den enda som i dag anses "säker" enligt naturskyddsföreningen är "Bionic Eco Finish". Se tips på företag som nu använder denna under "inköpstips".
- Regnkläder innehåller ofta PVC (ftalater). Dubbelkolla detta innan du köper. Dubbelkolla även att de inte är ytbehandlade med högflourerande ämnen. Materialet man i stället använder som är mycket bättre än PVC och utan ftalater är polyuretan och polyester.
- Samma sak som regnkläder gäller för gummistövlar. Dubbelkolla att de inte inehåller PVC eller vanlig syntetisk gummi. Dessa inehåller då med största sannolikhet ftalater. Här är det naturgummi som gäller.
- Det är även mycket vanligt att man hittar tråkiga gifter i barns skor. Tyvärr är det väldigt svårt att hitta giftfria alternativ. Läs mera under "inköpstips". Det man i skor vill undvika är följande: PVC, gummi (naturgummi är ok!) ytbehandling av högflourerande ämen och bly (tester visar att många läderskor innehåller för höga halter av just bly. Så här är det mycket att hålla koll på!
- Undvik plasttryck på kläder. Dessa inehåller med största sannolikhet ftalater.
- Undvik fleece. Vanlig fleece är gjord av 100% polyester, dvs plast. Det är inte bevisat att det har någon direkt hälsorisk men den är extremt dålig för vår miljö och djurliv: När plagget tvättas släpper tusentals småpartiklar (microplaster) från polyestern som passerar våra reningsverk och går rakt ut i våra hav. Där misstas de små plastpartiklarna för mat och äts av fiskar och smådjur i vattnet. Plastpartiklarna fungerar som magneter och drar till sig miljögifter som på så sätt hamnar i fiskarnas mage, som sen äts av oss. Välj ull-fleece istället eller kläder i ull, som dessutom håller värmen bättre och ger en behagligare värme under kyliga dagar vintertid.
- Köp inte antibakteriella kläder. Träningskläder kan innehålla triclosan eller silver för att göra dem antibakteriella. Dessa ämnen är extremt miljögiftiga och är med och bidrar till resistenta bakterier. Dessa ämnen är även klassade som mycket giftiga för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i våra vatten. Undvik ALLA produkter som är märkta att de är antibakteriella, även sådana som inte är textilier (t ex deodoranter, tandkrämer, diskmedel, acneprodukter mm).
- Tvätta alltid nyinköpta textilier. Det används enormt mycket kemikalier vid textiltillverkning, bland annat formaldehyd som är klassificerat som ett cancerogent ämne. Genom att tvätta dem innan de används så försvinner det mesta av kemikalierna. I snitt går det åt nästan ett kilo kemikalier när en enda t-shirt tillverkas.
- Handla second hand så mycket det bara går! Undantaget är ytterkläder och skor då det finns stor risk att de innehåller skadliga kemikalier enligt ovan.
- Välj så klart ekologiska kläder och skor om möjligt.
BRA MILJÖMÄRKNINGAR ATT HA KOLL PÅ GÄLLANDE TEXTILIER;