Checklista kemikaliebantning - Köket

 

Generellt så bör man undvika plast och mat. Så rekommendationen är att ta bort ALL plast (även ok för livsmedel) som ni använder tillsammans med mat. Detta pga att värme, fett och syra löser upp plast och kemikalier släpper då mycket lätt.

En annan faktor varför man ska undvika just plast i kök är även följande; Jag har nyligen tagit del av information (källa på kemikalieinspektionen) som berättade att de ej ansvarar för regleringen kring plaster kring mat. Detta gör livsmedeelsverket. Även om det, enligt min källa, blivit bättre så har detta och är fortfarande underprioriterat och man gör inte de stickprover och studier som man borde.)

MAO - nej till plast och mat. Nedan hittar ni exempel samt lämpliga produkter att byta till;

  • Teflon / non stickpannor, kastruller och formar. Förutom plast så innehåller dem högfluorerade ämnen som är giftiga. Ämnena är oerhört svår-nedbrytbara och när ytor i teflon blir repiga släpper små rester från materialet och hamnar i maten och vidare i vår kropp. Byt till gjutgärn eller rostfritt stål. I dag finns även sk lättgjutgärnspannor. Läs mera under "Inköpstips".
  • Köksredskap så som slevar, stekspadar och vispar. Byt till rostfritt stål och trä.
  • Skärbrädor. Byt till trä. Finns allt från bambu till träfiberbrädor. Det är en myt att plast är mera hygieniskt. Trä har en naturlig förmåga att ta hand om bakterier. 
  • Vispskålar. Byt till rostfritt. Finns prisvärda på IKEA. Läs mera under "Inköpstips".
  • Matlådor. Byt till rostfritt stål. Vi förvarar även rester i djupa tallrikar med vanlig tallrik som lock. Funkar prima!
  • Nappflaskor. Byt till glas eller rostfritt stål.
  • Muggar, tallrikar och bestick i plast till barnen. Använd vanliga!
  • Vattenkokaren av plast. Byt till rostfri.
  • Plastkupa i micron. Ta bort och värm på lite lägre värme.
  • Bakpapper. Använd alltid svanenmärkt. Annars kan det finnas högfourerande ämenen på papperet.
  • Plastfolie. Säkerställ att det är gjort av polyeten och inte PVC. Polyeten anses vara en bättre variant. Ännu bättre är sk Bivaxdukar! Läs mera under "Inköpstips" om dessa.
  • Kökshandskar i vinyl. Dessa innehåller ftalater. Använd Nitril eller latex i stället.
  • Vaxdukar. Dessa är oftast gjorda av PVC. Om ni absolut behöver en vaxduk, använd en textilduk som är behandlade med akrylatplast.
 
Övrigt i köket att tänka på;
  • Spola lite extra med kallvatten innan du tar vatten för att dricka eller till maten. Studier har visat att var tredje vattenblandare släpper ifrån sig bly. Bly är en tungmetall och påverkar bland annat barnens utveckling av hjärnan. Använd alltid kallvatten och spola i kranen några sekunder extra så att nytt färskt vatten alltid används och inte det som stått stilla i kranen och samlat på sig bly. Särskilt viktigt är detta på morgonen när vattnet stått stilla över natten. Låt vattnet rinna i 20-30 sekunder på morgonen innan du tar för att dricka från det. Under dagen räcker det med 10-15 sekunder.
  • Maxa ekomaten så klart! Vissa varor är dock viktigare om man måste välja: Kaffe, vindruvor, banan, mejeriprodukter, kött och potatis. Läs mera här om detta.
  • Tänk på att plast och fett inte är en bra kombination. Försök att undvika förpackningar av plast tillsammans med fett. Tex olivolja kan säljas i plastförpackningar. Köp glas i stället.
  • Undvik konservburkar och tuber av metall. (Kaviar, Tomatpuré på tub mm). Plastbeläggningen som finns på insidan av dessa burkar och tuber innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A. Välj tetra, fryst mat och glas istället.
  • Flytta gärna över mat som förpackas i plast till glasburkar. På så sätt läcker inte kemikalier från plasten ut i maten. 
  • Minska ned på snabbmat, halvfabrikat och läsk i burk. Papperet runt hamburgaren och pizzakartongen innehåller perfluorerade ämnen för att stöta bort fett. Insidan av läskburkar innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A.