Checklista kemikaliebantning - Övriga hemmet

Nedan hittar du övriga saker i hemmet som du bör ha koll på;
 
Gamla möbler och madrasser. Förr var det väldigt vanligt att man behandlade stoppade möbler och skummgummimadrasser med flamskyddsmedel. Tyvärr förekommer detta även i dag. T ex soffor kan även vara ytbehandlade med Högflourerande ämnen. Så dubbelkolla alltid detta när du införskaffar nya möbler och tänk extra på detta när du väljer begagnade möbler.
 
Mattor. Speciellt sk "entremattor" kan vara behandlade med Högflourerande ämnen. Men även "vanliga mattor" kan vara behandlade med både flamskyddsmedel och högflourerande ämnen. 
 
Gamla ullfiltar. Dessa kan man tro är bra. Men tyvärr så var det vanligt förr att man behandlade dessa förr i tiden med ett malmedel som är extremt giftigt. Så håll er borta från dessa. 
 
Gamla textilier. Så som filtar, täcken etc kan vara behandlade med flamskyddsmedel.
 
Plastblommor och granar. Troligen gjord av PVC (ftalater). Håll dig till naturliga växter!
 
Städprodukter. Innehåller flertalet kemikalier, ofta även ftalater och högflourerande ämnen. Bra Miljöval eller Svanen är miljömärkningar att hålla koll på. Min uppfattning är dock att "Bra miljöval" är snäppet bättre än Svanen då dessa t ex förbjuder alla ftalater. Under "inköpstips" redovisar jag "ok" produkter allt eftersom. Husmorsknep är även ett bra tips. Här kan ni läsa mera om kemikaliefri städning hos Naturskyddsföreningen och Ekobyggportalen
 
Tvätta händerna på barnen om de använt elektronik, särskilt innan de ska äta. Flamskyddsmedel och tungmetaller kan släppa från läsplattor och dylikt särskilt när de används och blir varma. För att undvika att barnen sedan stoppar händerna i munnen så tvätta händerna efter de använt en Ipad eller annan elektronik. Handtvätt är ett effektivt sätt att minska halterna av flamskyddsmedel i kroppen hos dem som använder tekniken.


Städa och vädra ofta
, då kemikalierna ansamlas i dammet: Dammsug, våttorka och vädra ofta. Försök att inte städa när barnen är hemma. När man städar rörs damm upp, vilket barnen då andas in, och i dammet sitter miljögifterna. Dammsug först så att det mesta dammet hamnar i dammsugarpåsen och hamnar i restavfall som sedan bränns upp. Våttorka sedan för att få upp det sista av dammet som virvlar upp vid dammsugning. Även här är det bra att slänga det damm som fastnar på moppen i restavfall så att miljögifterna inte åker med vattnet ut till våra hav. 

Kemikaliebanta med växter. Det finns flera växter som rensar luften från skadliga kemikalier. Fredskalla är en sådan växt. Den renar luften från ämnen som bensen, formaldehyd, trokloretylen, xylen, toulen, aceton och ammoniak. Kom bara ihåg att duscha av bladen emellanåt så att de inte är täckta med damm, för då kan de inte rena luften lika effektivt. Andra växter som är giftabsorberande är amellilja, svärmorstunga, krysantemum, gullranka och murgröna.