Flamskyddsmedel

Flamskyddsmedel används för att ett material inte ska börja brinna så lätt och för att minska spridningen av en brand. Vissa flamskyddsmedel kan vara extremt hälso- och miljöskadliga. Ett av de allra farligaste är det sk Bromerande flamskyddsmedlet.
Risker
Studier har visat att vissa flamskyddsmedel kan vara hormonstörande, reproduktions- störande, cancerframkallande och möjligen ge inlärningssvårigheter.
De är svårnedbrytbara och binds till fettrika vävnader i levande organismer. De kan finnas kvar och spridas i miljön i långa tider och vi kan få oss i dem bl.a. via maten.
Var hittar man Flamskyddsmedel
Det finns flera hundra olika flamskyddsmedel och någon totalbild över vilka som används i Sverige idag finns inte. Det är inte heller registrerat vilka varor som är flamskyddade eller vilka ämnen de är flamskyddade med. Exempel på vanliga produkter som innehåller detta medel är;
- Stoppade möbler
- Skummgummimadrasser
- Textilier
- Elektronik
- Elektrisk utrustning
- Sladdar/kablar
- Skyddskläder
Det finns ungefär 70 bromerade flamskyddsmedel och kunskapen om deras hälso- och miljöfarliga egenskaper varierar.
Lagstiftning
De värsta flamskyddsmedlen, framförallt vissa av de bromerade flamskyddsmedlen, har förbjudits och/eller fasats ut på marknaden. Men det förekommer fortfarande en rad typer av flamskyddsmedel som många studier anser är skadliga för hälsan.
Dessutom gäller samma för dessa som för ftalater att de endast måste redovisas av säljaren på begäran av köparen. MAO – om man själv frågar!
Här kan du läsa mera om flamskyddsmedel
Kemikalieinspektionen
Naturvårdsverket