Högfluorerande ämnen

 

PFAS, per- och polyfluorerade alkylsyror, är samlingsnamnet för minst 800 högfluorerade industriellt framställda kemikalier. Många av dem är giftiga. Vissa har använts i 50 år på grund av sin förmåga att stöta bort vatten, fett och smuts. De finns bland annat i textil- och läderprodukter, papper och rengöringsmedel.

Risker
I takt med utvecklingen av bättre analysmetoder för högfluorerande ämnen, har dess vida spridning i miljön och till människan blivit alltmer uppmärksammad. De högfluorerande ämnen som hittills nämnts mest är PFOS (perfluoroktansulfonat) och PFOA (perfluoroktansyra).

PFOS (perfluoroktansulfonat) har mycket allvarliga effekter på hälsa och miljö. Är sedan 2008, med vissa undantag, förbjudna i kemiska produkter och varor inom EU. Dessvärre har flera av de ämnen som använts för att ersätta PFOS visat sig ha liknande negativa effekter för hälsa och miljö.

PFOA (perfluoroktansyra) är reproduktionsstörande och misstänks vara cancerframkallande för människa. 

PFOS och PFOA har identifierats som farliga för både hälsa och miljö. För andra ämnen saknas kunskap, både när det gäller varje ämne för sig och den samlade effekten av olika kombinationer av ämnen. Högfluorerande ämnen tas lätt upp i kroppen. Till skillnad från andra miljögifter som dioxiner och PCB:er så lagras inte PFAS i fett. Istället "fastnar" de på proteiner i kroppen och ansamlas framförallt i levern och i blodet men även i lungorna och njurarna. Halveringstiden varierar från några dagar till flera år för olika högfluorerande ämnen. Både PFOS och PFOA kan överföras till foster via moderkakan och till spädbarn via modersmjölk.

OBS! Naturskyddsföreningen rekommendation är att använda sig av försiktighetsprincipen och att alla högfluorerade ämnen bör begränsas tills vi har mer kunskap om hur de påverkar oss och vår natur.

Var hittar man högfluorerande ämnen
Dessa ämnen används till största del som vatten- och smutsavvisande. Man hittar dem i exempelvis;

  • Ytterkläder
  • Skor
  • Impregneringsmedel /sprayer
  • Stoppade möbler exempelvis soffor
  • Stekpannor och övriga köksredskap med sk ”non stick yta”. Teflon är ett sådant exempel.
  • Livsmedelförpackningar
  • Impregnerat papper
  • Rengöringsmedel
  • Brandskum

Lagstiftning
Tyvärr är det endast PFOS som i dag är förbjudet inom EU sedan 2008. PFOA och fyra PFOA-liknande ämnen med längre kolkedja (C10-C13) har satts upp på EU:s kandidatlista över ämnen som inger mycket stora betänkligheter (substances of very high concern).

Här kan du läsa mera om högfluorerande ämnen
Naturskyddsföreningen
Kemikalieinspektionen
Naturvårdsverket

0 kommentarer publicerat i Ämnen att undvika
Taggar: Fluorerande, Högfluorerande, Högfluorerande ämnen, PFAS, PFOA, PFOS, Perfluorerande, akrylsyror