Ftalater

Ftalater är ett ämne man absolut ska försöka undvika. Detta är en av de värsta tillsatserna i plaster. Ftalater används främst som mjukgörare i olika plaster, framför allt i PVC-plast. Ftalater är inte bundet i materialet, och kan läcka ur plasten och spridas till omgivningen under lång tid.
Risker
Det är bevisat att en del ftalater verkar hormon- och reproduktionsstörande. Forskning har visat att det också finns en risk att barn utvecklar astma, luftvägsproblem och eksem vid exponering för vissa ftalater. Man har även sett starka kopplingar mellan exponering av ftalater i fosterstatie och utveckling av ADHD och Autism.
Var hittar man Ftalater
Det främsta användningsområdet är som sagt som mjukgörare i plaster. PVC är en av de vanligaste plaster som innehåller ftalater, men man kan även hittar dem även i t ex syntetgummi och övriga plaster. Undantaget finns i vissa leksaker (se nedan under lagstiftning). Utöver i mjuka plaster så kan man även hitta ftalater i exemplen nedan;
- Textilier (ofta med PVC eller syntetgummi)
- Kläder (ofta med PVC eller syntetgummi)
- Skor (de flesta barnskor innehåller detta ) (ofta med PVC eller syntetgummi)
- Inredning i bilar
- Möbler
- Konstskinn innehållande PVC
- Doftbärare i t ex smink, tvättmedel, parfym, hudkrämer och deo (kan finnas i samtliga parfymerade produkter)
Det finns olika typer av ftalater och de 6 värsta är helt och delvis förbjudet i leksaker och barnvårdsartiklar;
DEHP, DBP och BBP är förbjudna i leksaker och barnvårdsartiklar om halten överskrider 0,1 procent. Ftalaterna DINP, DIDP och DNOP är förbjudna att användas i leksaker och barnvårdsartiklar som barn kan stoppa i munnen om halten överskrider 0,1 procent.
DEHP, DBP, BBP och diisobutylftalat är fyra av 46 ämnen som EU tagit upp på en lista över särskilt farliga ämnen till kemikalieförordningen Reach.
Företag inom EU som tillverkar, importerar och säljer varor som innehåller mer än 0,1 procent DEHP, DBP, BBP är skyldiga att tillhandahålla sina kunder information om att ämnet ingår i varan. Konsumenter har rätt till informationen på begäran. Observera att de endast "är skyldiga att tillhandahålla info om att ämnet ingår" om man frågar (på begäran). MAO - man hittar tyvärr ftalater i det mesta. Så denna kemikalie bör man rensa bort så mycket av som möjligt för att vi och våra kära små inte ska exponeras för mycket.
OBS! PVC i sig är ett material som man till möjligaste mån bör undika, även om den inte innehåller ftalater som mjukgörare. PVC är en hård plast och för att göra den mjuk behövs extremt mycket kemikalier utöver mjukgörarna. PVC i grunden är en väldigt billig plast och därav populär. Inte nog med att den är boostad till max med skadliga kemikalier som våra små får i sig - den bildar även hälso- och miljöstörande ämnen vid förbränning. Dålig från början till slut. Undvik denna plast!
Här kan du även läsa ännu mera om Ftalater: Kemikalieinspektionen