Varför är vi inte skyddade?

 
Problematiken i dag gällande kemikalier ligger dels på lagstiftningen och dels på att man lutar sig mot gamla mättekniker. Lagstiftningen gör det tyvärr väldigt enkelt att i dag introducera nya ämnen på markanden utan att det behövs några "bevis" för att dessa skulle medföra skadliga hälsoeffekter eller miljöpåverkan. Däremot är det väldigt svårt att få ämen förbjudna. Här krävs det i motsats mycket tunga bevis på att ämnet är skadligt. MAO - det är väldigt svårt att få ett ämne förbjudet på marknaden. Tillsammans med det så utvecklas mätteknikerna och man ser i dag att den mättekning som man hittills använt är bristfällig. Så att lita på företag som säger sig följa lagsiftningen och endast ha "giftfritt" i sitt sortiment är absolut inte bra nog. Här måste man vara frågvis och själv säkerställa så att inte produkten innehåller skadliga ämnen.
 
Man bör även vara medveten om den sk "Cocktaileffekten". Den kunskap som finns om olika kemikaliers effekter baseras på studier av en kemikalie i taget. När olika kemikalier blandas kan deras effekt förändras, det brukar kallas cocktaileffekten och diskuteras alltmer bland forskarna.

Det kan dels bero på att olika kemikalier antingen har samma eller motsatt effekt och då förstärker eller försvagar varandras effekt, dels på att en kemikalie kan påverka hur en annan kemikalie tas upp, fördelas eller elimineras i kroppen. Det kan resultera i att negativa effekter adderas så att 1+1=2, men det kan också förstärkas ännu mer så att 1+1=3 eller mer.

Doser som tidigare ansetts säkra blir då plötsligt inte det. Det är till exempel visat att blandningar av låga halter miljögifter i fisk kan fördubbla den giftiga effekten på människoceller jämfört med kemikaliernas effekter var för sig, det vill säga 1+1=4.

 

 
 
0 kommentarer publicerat i Varför är vi inte skyddade?
Taggar: Bisfenol A, Bly, Cocktaileffekten, Flamskyddsmedel, Ftalater, Försiktighetsprincipen, Högflourerande ämnen, Kemikalielagstiftning